Kako do nas

Kako do nas

Pancevo, Jabucki put 81 / klik na adresu

Jos malo informacija kako bi ste razmislili koja su Vasa prava kao potrosaca

Butici i prodavnice cipela danas su puni sintetičke robe. Sintetika je jeftinija i lakša za proizvodnju, ne gužva se, otporna je na mrlje i odbija moljce – sve to jer se prilikom proizvodnje tretira jakim hemikalijama, koje ostaju prisutne u samoj tkanini i aktiviraju se u dodiru sa vlagom i znojem. Masovni prodor sintetike na naše tržište, po rečima Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača Srbije, došao je nakon gašenja nekada uticajne tekstilne industrije u Srbiji.

Poliestarski, poliamidni, elastanski i akrilni materijali najčešće se susreću u odeći, dok se od poliuretanskih i poliestarskih materijala danas uglavnom pravi obuća.

– I drugi štetni materijali prisutni su u tekstilnim proizvodima, a nisu regulisani domaćom zakonskom regulativom. Ove supstance mogu da izazovu preosetljivosti kože i disajnih puteva, hiperaktivnosti kod male dece, a postoje dokazi da su odgovorne za pojavu malignih bolesti. Zakonska regulativa u Republici Srbiji uglavnom ne reguliše oblast štetnih supstanci unutar tekstilnih proizvoda i obuće u svakodnevnoj upotrebi, a izuzetak su samo pojedine materije koje se ne smeju naći u zaštitnim rukavicama, radnoj, zaštitnoj i bezbednosnoj obući – rekla nam je mr Mirjana Reljić, direktor CIS Instituta za ispitivanje i kontrolisanje tekstila, kože, krzna, obuće, gume i plastičnih masa.

 

I tako dalje… Samo dobro razmislite pre svak kupovine!

preuzeto sa/

(https://www.blic.rs/vesti/ekonomija/srbija-preplavljena-sintetikom-vestacki-materijali-a-izazivaju-osetljivost-koze-i/fdwc8nm)

Ostavite odgovor